8 Ağustos 2007 Çarşamba

Organ ve doku nakli üzerine genel bilgiler

Bir canlıdan diğerine bütün bir organın(kalp, karaciğer gibi) veya dokuların(deri, kemik iliği gibi) nakledilmesidir.

Amacı Nedir?

Vücutta bazen önemli organlarda tedavi edilmesi olanaksız olan hastalıklar oluşur. Bu organlardan bazılarının başka bir insandan nakledilmesi mümkündür. Organ naklinde amaç işlev göremeyen ve hastanın hayatını tehdit eden organın, başka bir insandan alınan organ ile değiştirilerek hastanın normal hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesini sağlamaktır. Cilt,kemik iliği gibi dokularda ise düzelmesi mümkün olmayan hasarlar veya tedavisi mümkün olmayan hastalıkların gelişmesi halinde nakil uygulanabilir.

Her hastalıkta organ nakli uygulanabilir mi?

Organ nakli bu kadar fantastik bir ameliyat değildir. Organ nakli veya doku nakli uygulanacak hastada organ veya dokunun ilaç tedavileri veya cerrahi müdahelelerle tamamen veya kısmen düzeltilemez olması gerekir. Hasta ya nakil olur, ya da hastalık ölümle sonlanır. Hastanın ayrıca nakil operasyonu gibi bir ameliyatı kaldırabilecek kadar iyi durumda olması gerekir. Başka önemli sistemik hastalıklar varlığında uygulanamayabilir. Örneğin ileri evre akciğer tümörü nedeni ile birkaç ay ömrü kaldığı tahmin edilen bir hastaya böbrek hastalığı nedeni ile böbrek nakli yapılmaz.

Hiç yorum yok:

Blogumuz sadece organ bağışı ve nakli konusuna tıbbi detay vermekle kalmayacak. Aklınıza takılan her türlü soru derken de bunu kastediyoruz. Dini açıdan, vicdani açıdan da merak ettiğiniz tüm sorularınızı yöneltebilirsiniz. Organ nakli konusunda oldukça profesyonel bir ekip tüm sorularınızı eksiksiz cevaplayacaktır.