8 Ağustos 2007 Çarşamba

Organ Nakil Sürecinde Organ Alımı

Organlar nasıl alınır?

Organların hangi hastanelere gideceği planlandıktan sonra, donörün bulunduğu hastane koordinatörü hastane koşullarını, ameliyathaneyi organize eder. Genellikle karaciğer almak için gelecek olan ekip ameliyata şeflik eder. Donör ameliyathaneye alınır ve ameliyat başlar. Karna ve bazen göğüs kafesine uzanan orta hatta uzun bir kesi yapılır. Karnın içi, gerekirse göğüs içi organlar tek tek muayene edilir ve organ alımına engel teşkil edecek bir durum olup olmadığı araştırılır. Varsa, alınabilecek organlara karar verilir,sadece alınabilecek organlar alınır. Alınması planlanandan başka hiçbir organ alınmaz. Sadece dalak ve lenf düğümleri doku tiplemesi için, karındaki bazı büyük damarlar ise ameliyatlarda kullanılabileceği için standart olarak alınır. Karın açıldığı yerden düzgünce ve donöre saygı prensipleri içinde yeniden kapatılır.

Alınan organlar ve ameliyatların tüm kaydı titizlikle tutulur ve sağlık bakanlığına bildirilir. Organlar saklama kaplarında özel sıvılar içinde korunarak ameliyatların yapılacağı hastanelere ulaştırılır. Her organın dayanma süresi farklıdır. Bazı organlar alındığı ilden başka hastanelerde takılması gerekebilir. Bu yüzden zamana karşı bir yarış başlar. Bu organizasyon koordinasyon merkezlerince koordine ve takip edilir. Kayıtları koordinasyon merkezlerine bildirilir. Ameliyat sonrasında organların hangi hastanelere ulaştığı, ne zaman hangi hastaya takıldığı, sonuçları yine koordinasyon merkezine oradan da sağlık bakanlığına bildirilir.

Bu aşamalarda bürokratik işlemler eksiksiz işler, ancak bu bürokrasi işlerin kanunlara uygun ve düzen içinde ilerlemesi için şarttır.Bu şekilde organların akibeti de takip edilmektedir. Yani hiçbir merkez aldığı organı başka bir merkeze izinsiz gönderemez, imha edemez.

Organları kim alır?

Koordinasyon merkezlerince sıra ile belirlenen organ nakli konusunda eğitim görmüş ekiplerce alınır.

Hiç yorum yok:

Blogumuz sadece organ bağışı ve nakli konusuna tıbbi detay vermekle kalmayacak. Aklınıza takılan her türlü soru derken de bunu kastediyoruz. Dini açıdan, vicdani açıdan da merak ettiğiniz tüm sorularınızı yöneltebilirsiniz. Organ nakli konusunda oldukça profesyonel bir ekip tüm sorularınızı eksiksiz cevaplayacaktır.